Lenen? Denk aan BKR

BKR is een afkorting die je misschien niet meteen herkent. Toch heeft bijna iedereen er wel mee te maken. BKR staat namelijk voor Bureau Krediet Registratie. Het BKR bevindt zich in Tiel en zoals de naam al doet vermoeden registreert het alle afgesloten leningen. Zo is uw financiële situatie transparant: nieuwe geldverstrekkers kunnen zien of je op dit moment een lening hebt of dat je bijvoorbeeld in het verleden problemen met de betaling van een lening hebt gehad. Dit beschermt zowel jezelf als de geldgever. Deze wil natuurlijk een zekerheid hebben dat de lening ook daadwerkelijk terug betaald wordt. Voor jezelf is het een bescherming om in zo diepe en ingewikkelde schuldsituaties te komen dat je er niet meer uit komt. Een BKR-toetsing kan alleen uitgevoerd worden wanneer je daar toestemming voor geeft. Maar geef je geen toestemming, kan het zijn dat je ook geen lening krijgt. Geldverstrekkers zijn wel verplicht om een lening te melden aan het BKR.

Wat wordt er geregistreerd?

Ten eerste worden er een aantal persoonlijke gegevens geregistreerd. Denk hierbij aan je volledige naam, adres en geboortedatum. Zo kan het BKR bijhouden of je al meerdere leningen hebt. Ook kunnen ze zo terug kijken naar eerdere leningen en eventuele problemen met de betaling bij die leningen. Maar natuurlijk worden ook gegevens over de lening zelf bijgehouden. Hierbij gaat het om de soort lening, de hoogte van de lening maar ook de geplande aflostermijnen. Niet elke lening wordt geregistreerd. De hoge studieschuld die huidige studenten bijvoorbeeld opbouwen heeft geen effect op de BKR registratie. Ook huurachterstanden, een hypotheek of leningen bij familie worden niet opgenomen in het register. Bij leningen die wel geregistreerd worden kan je denken aan persoonlijke leningen, creditcardlimieten of restschulden en/of lange betalingsachterstanden van hypotheken. Ook een auto lease met bkr wordt vaak geregistreerd. Dit omdat het vaak contracten voor langere termijn zijn. Wil je geen bkr keuring kan je kijken naar short leasen. Nadat je een lening afgelost hebt, blijven al je gegevens nog vijf jaar geregistreerd bij het BKR. Na deze vijf jaar zullen je gegevens verwijderd worden uit de registratie.

Negatieve codering

Loop je meer dan 2 maanden achter bij een betaling, zal je geldverstrekker contact met je opnemen. Doe je dit alsnog niet, dan zal er een melding gedaan worden bij het BKR. Deze melding dat je de financiering niet betaald hebt, wordt ook wel een negatieve codering genoemd en kan een nadelig effect hebben op het aanvragen van nieuwe leningen.