Tips

Bedrijfsafval: waar moet je als bedrijf op letten?

Elk bedrijf produceert afval. De een vult zijn rolcontainer binnen een week, de ander binnen een dag. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je als bedrijf je bedrijfsafval goed geregeld hebt. Zo dien je je ook aan bepaalde regels te houden. Maar wat zijn precies deze regels en hoe zorg je ervoor dat je deze goed nakomt? In deze blog leg ik uit waar je als ondernemer op dient te letten.

Wat is bedrijfsafval?

Maar eerst geef ik antwoord op de vraag: wat is bedrijfsafval? De naam zegt het eigenlijk al. Het is simpelweg het afval dat binnen een bedrijf wordt geproduceerd. Alle soorten afvalstromen worden hiermee bedoeld, zoals bijvoorbeeld chemisch afval, bouw- of sloopafval en natuurlijk restafval. Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van de inzameling van het afval. De gemeente zamelt alleen huishoudelijk afval in. Let hier dus op als je een nieuw pand voor je bedrijf hebt gevonden.

Ben ik verplicht afval te scheiden?

In het Landelijk Afvalbeheerplan is vastgesteld dat zoveel mogelijk materialen gerecycled en hergebruikt dienen te worden in Nederland. Als bedrijf ben je verplicht om je afval te scheiden voor zover dit mogelijk is. In Nederland willen we op de lange termijn naar een circulaire economie, en het afvalbeheerplan draagt hier aan bij. Je bent niet verplicht om het afval te scheiden bij bepaalde uitzonderingen, bijvoorbeeld als je als bedrijf zeer weinig afval produceert of enkel niet-recyclebare materialen als afval hebt. Hier wordt echter wel streng op gecontroleerd, bovendien is het belangrijk om in deze tijd als bedrijf bij te dragen aan een circulaire economie en een beter milieu. Ook bespaar je kosten door te scheiden. Het verwerken van papier en karton is bijvoorbeeld stukken goedkoper voor een bedrijf dan de verwerking van restafval. Probeer dus altijd te scheiden wanneer dat mogelijk is.

Gevaarlijk afval

Als je gevaarlijk afval produceert, ofwel afval dat zeer chemisch is en dus schadelijk voor mens, dier en het milieu, dan is het zeer belangrijk dat dit altijd gescheiden wordt. Verder is het goed om te weten dat bij het restafval bepaalde materialen maar beperkt mogen worden toegevoegd. Wist je bijvoorbeeld dat er maximaal 500 plastic bekers per week bij het restafval mogen? Het is daarom erg goed om te kijken naar wat voor soort afval je als bedrijf produceert en dat je op de hoogte bent van wat wel en niet mag.

Weinig bedrijfsafval

Produceer je als bedrijf echt weinig afval, of lijkt het afval op huishoudelijk afval? Dan zou je dit kunnen laten ophalen en verwerken door de gemeente. Hier dien je je wel voor aan te melden en de gemeente bepaald aan de hand van het afval of ze het accepteren of niet. Bovendien worden er kosten in rekening gebracht voor reinigingsrecht. Dit bedrag verschilt per gemeente.

Dit vind je misschien ook leuk...